Saturday, March 21, 2009

keGILAan ku pada kiuh Egg taRt

kegilaan aku dah sudah jadik faverat aku pada kuih tart@cheese tart...
ntah naper...
1. rasanya yang hebat?
2. dekorasi yang comel
ape2 pon mmg ak suker sgt...
hri tu singgah kat kedai kek garden....ak ternmpk kuih neh bagaikan menggoda ak untuk membeliny....
walaupon dah sengkek....hhehe...ak tetap beli....kang kempunan...
bru jer lg ak bermnt ngan kuih tart telo neh...
actually.....b4 this xpenah aser pon...
perghhhhhhhh.........sekali aser nk lg.....xcayer??anda cuba..n try sekali...
ak pon tetibe terase cam nk wat sendiri ak....tu yg ak cari resipi kuih tart neh...
emm....memandangkn still kat kolej..
terpaksa la ak tgu cuti tuk melaksakan impian aku tu...huhuu
mama...jaga2 abis dapor mama nnt...heheehe

ni adalah resipi kuih kegemaran ak tu...
kalu korg nk try pon bole....klu jadik...n sodap gtaw la..
selamat mencuba.......

BLUEBERRY CHEESE TARTS

Sugar Dough (as basis for all tart pastry)
250g butter
100g icing sugar
1 'B' egg
450g plain flour

Filling
250g Philadelphia cream cheese
50g gula caster
25g butter
1 'B' egg

Blueberry filling

1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Tekan dalam mould dengan fork.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit (3/4 masak). Keluar dan ketepikan.
6. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang,
masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
7. Bubuh dalam 1/2 sudu kecil blueberry dalam tat shell dan pipekan cheese keatasnya.
8. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.

Nota:
Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy.
Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dengan lidi sebelum bakar.
Selalunya I buat banyak dan simpan dalam air tight container, tahan 1 bulan.
Banyak mana blueberry tu actually ikut citarasa masing2.
Blueberry boleh diganti dengan strawberry atau kiwi filling.

No comments: